The Adventures of BuBu and Frens...

Dec 19, 2008

The Day BuBu Made Mama Proud


video


Alhamdulillah..akhirnya hari yang ditunggu-tunggu sudah tiba..chewah mcm apa je. Setelah bertalu-talu MaMa n PaPa menerima soalan mencabar minda berbentuk..'Dah boleh Jalan belum..Nape lambat sangat?..Bila BuBu boleh berjalan?..ohh Berat ye..takpe mulut ringan tu..' dan pelbagai soalan yang sewaktu dengannya..akhirnya dengan bangganye MaMa n PaPA dah boleh jawab soalan tu dengan hati dan muka yang berbunga2..hehhe..


Pada satu petang yang nyaman, ditemani dengan matahari yg bersinor dan kawan2 yang tak seberapa sebaya dengan BuBu, pakcik yg duduk seberang jalan dan juga jiran2 yang sudi melepak kat luor rumah masing-masing..BuBu had started her first independent walk...kalau kawan-kawan tgk previous entry..mmg la ada video buBu jalan.tapi tu ala2 jalan testing manja hehehe..


Yang ni dengan konpidennye BuBu berjalan secara rakusnya dengan muka yang ceria di lorong depan rumah sambil divideokan oleh PaPa BuBu yg sambil amik video sambil senyum sengih2 heheh..MaMa mcm biasa belum sampai rumah lagi selagi tak pukul 730 huhuhu...Tapi BuBu tau BuBu has made them proud eventhough MaMa n PaPa tak kisah umur brape BuBu boleh jalan asalkan BuBu sihat walafiat heheh..


Dengan tercapainya milestone yang paling besar untuk BuBu tahun ni..lepas ni MaMa n PaPa kenalah bawak BuBu jalan2 kat tempat lain plak dgn rakusnya...Jauh berjalan luas pemandangan bertambah pengetahuan hehehe...


MaMa n PaPa are soooo very proud of BuBu..(ada present for this achievement tak MaMa?..wink wink..BuBu is eyeing for rocking horse tu hihihi - or is it MaMa..)

Dec 15, 2008

1st visit to AQuaRia

Masa cuti hari raya haji yg lepas, tok, tokki, mak sue, pak teh, pak din, pak ngah n mak ngah datang umah BuBu. Kita sume selebret raya kat sini je sebab MaMa takde cuti nak balik kampung.

So PaPa kata sehari sebelum raya, PaPa nak bawak BuBu and the geng pegi jalan-jalan tgk ikan..Hmm tgk ikan?? BuBU selalu tgk ikan Papa..tapi ikan tu yg tak sempat tgk BuBu sebab MaMa dah masak nak bagi BuBu mamam..nyam nyam hehehe..

PaPa kita kita sume nak pegi tgk ikan kat AquaRia...Ohhh Aquaria tu shopping complex tempat ikan lepak2 ye Papa..



BuBu had soooo much fun that day..mainly because MaMa let BuBu walked on the 'walkalator' (with Mama's help of coz) along the underwater tunnel.

BuBu saw a lot of fish..tapi kan Mama..mana ikan yg BuBu selalu makan tu?? (ooh..Mama pun nampak ikan tu yg dah kiok kat pasar, giant or tesco je baby..hehehe..)

So Papa..next 'educational' trip, we r off to Zoo Negara ye Pa...



Fun Facts about Fish

  • Jelly Fish, not sharks, are the deadliest killer in oceans and seas. A certain kind of box jelly fish kills more people than all the shark species do put together.
  • Fish do not have eyelids and therefore cannot blink. This is because the purpose of blinking is to hydrate the eyes; tear ducts produce moisture, and blinking spreads that moisture over the surface of the eye. Since fish live in water they have no need for this.

Dec 14, 2008

BuBu's Blog's got A Facelift..

Mama tgh cari2 template baru utk BuBu..tetiba2 ternampak template pwincess2 ni..Actually mama pun ada save template sponge bob n still trying to get thomas n frens punye template, tapi Papa kata letakla template pinky2 pwincess2 ni utk anak dara dia...eventhough perangai BuBu kalah cookie monster heheh..hopefully BuBu grows up to be as dainty, kind, bersopan santun, tomei2 macam disney pwincesses ni..

So Mama tpaksa tempek semula segala benda yg Mama Buat kat sidebar tu..Utk BuBu's fan out there..bsabor tunggu facelift ni siap ye heheh (as if bUBu's got a big fan base hehehe)

We loveee BuBu...

Dec 11, 2008

The difference between BuBu and Mama..

BuBu makan banana...alaa..pisang tu la..
Mama tak makan pisang... tapi goreng pisang dia makan..

Dengan memakan pisang, papa kata BuBu akan dapat pelbagai khasiat yang BuBu pun tak tahu apa tu "khasiat". BuBu otomatik dapat karbohidrat, air , protein. Vitamin yang tedapat di dalamnya adalah vitamin A, B1, B2 dan C... apa ni sumer papa, tak paham pun.. yang BuBu paham...nyam nyam nyam... nak banana lagi..





Dec 3, 2008

Breakfast at Mamak...again..








Last weekend BuBu, mama n papa breakfast kat restoran mamak dkt dgn rumah..mamak lagi... alaa, BuBu tak kisah pun sebenarnya...janji buleh makan bread..bread lagi.. BuBu nye order roti bakar, telur 3 suku masak, air kosong... pastu BuBu kekadang cilok gak nasi lemak Mama..

Dec 1, 2008

BuBu The Roti Monster

Aksi sebelum kejadian
Ada satu tabiat BuBu yg mama pun tak berapa paham lagi..BuBU Suka SANGATTTT makang roti putih...eventhough kat school BuBU dah makan 1/2 bowl of nasik lemak for breakfast, 1 bowl of chicken porridge, crackers/farleys/biskut tiger in between meals, mee goreng for early dinner...tapi balik rumah kalau ada roti, BuBu nak jugak makan roti tu..

Nak kata anak org putih, dok jugok. Anak org perancis jauh sekali hihihi..MaMa kata kalau nak makan roti tapi reduce portion makanan lain, takpe gak.Ni Nasik nak, Roti pun ada mau juga hehehe..Tapi Mama kata takpe BuBU, ni praktis kalau kita nk vacation kat obersea..senang makan loti je..tak yah carik nasik hari2..(bila agaknye tu mama hehe...)


Kalu boleh BuBu nk peluk2, cium2 Roti tu..geramnye BuBu kat loti ni..seGeram Mama tgk BuBu penyekkan plastik roti tu hihihi...

nyam nyam...sungguh enak dimakan begitu sajaaa....


this is the last one mama, BuBu pwomise..


video







BuBu's First Step

Pada satu hari BuBu rasa bosan je asyik merangkak2..BuBu rasa nk try jalan la plak..
Papa dah amik bubu from school..sampai kat umah..BuBu nak rasa gak macam mana org boleh jalan pakai kaki ye..

BuBu cuba lagi dan lagi dan lagi..sebab mama n papa selalu bagitau bubu 'very good' kalau bubu eksyen2 nak jalan depan diaorang hihihi..bangun..jatuh..bangun lagi..jalan sket2..jatuh lagi..bangun..jalan..jatuh..rupanya susah jugak nk bejalan ni ye...tapi BuBu ni 'bekeng' orangnye...jatuh sket marah..jatuh sket marah..masa BuBu kuar dari tummy mama tu, matahari tegak atas kepala la katakan..tu yg garang tu nenek kata hihihi

tapi yg sedih sket..mama missed BuBu's first steps ni,sebab masa tu mama belum balik keje..nasib baik ada henpon canggih papa ni boleh capture first step BuBu. BuBu nak try lagi harder next time so BuBu tak jatuh2 lagi..Bila BuBu tak jatuh, BuBu tak marah.Bila BuBu tak marah..BuBu jadik happy Baby :)

Ok, ni video muzik terbaru dari BuBu..enjoii....


video

My First Steps