The Adventures of BuBu and Frens...

Sep 3, 2009

Sawang Sawang Spider

Amboiii banyaknye sawang spider kat umah BuBu ni hehehe..
Ni sume MaMa punye pasal..malashhhhh sangat nk update Blog BuBu...
Pok MaMa hihih

Bukan apa..mama tu sibuk sangat dgn perniagaan online dia..kasut cap boye..
so sape2 teringin nk silau2 kasut cap bpue (CROCS) yg MaMa bubu jual..sudi2lah jenguk kat:

http://crocs-connected.blogspot.com

hehe promo jangan tak promo...

In the mean time..BuBu akan paksa MaMa uploadkan citer n gambor BuBu kat sini secepat mungkin ok...

baibai

Jun 29, 2009

Love Letter from Cik An

Actually dah lama BuBu dapat letter ni from Cik An, tapi BuBu bizi like a bee la Cik An pasal tu lambat cikit upload to bolg BuBu ni..Cik An jangan marah ye..cayang Cik An..

Cik An Asked: Bila nak visit cik An? BuBu answered: Duit dalam tabung ayam BuBu lum cukup lagi la...camana ni... tengokla Raya tahun ni camana collection BuBu..
Cik An said: Rajin2 la baca buku; BuBu said: mmm...caiyo caiyo..BuBu akan baca buku sampai jadi pandai mcm Cik An..
Cik An said: Presents for BuBu (versi low-budget haha); BuBu said: Mekacih ame ame Cik An..


Jun 23, 2009

Belated entry: Celebrating Father's Day..our way

Father's Day yang lepas, BuBu tak pegi mana-mana pun..duduk umah je..
So MaMa decided to celebrate Father's Day...in our Own way...









Lepas breakfast..MaMa suruh PaPa duduk diam-diam kat meja makan..lepas tu MaMa bawak laptop..MaMa kata dia ada nak buat special presentation kat PaPa..PaPa kata nak demo product ke nak buat direct selling ke? Eiishh PaPa ni..orang betul-betul, dia main-main pulak..
So MaMa pun play lah presentation tu..sape-sape nak tengok apa rupenye presentation tu, sila tgk blog entry di bawah, or kat sini or kat YouTube kat sini pun buleh...

Hihihi malulah plak MaMa...
Sila abaikan si BuBu yang sedang syiokk melombong bijih hihihihi...

Pastu petang tu MaMa decided nak buat kek untuk celebration father's Day.
This is the first time MaMa cuba buat kek coklat dari resepi 'Abang Jamie' hehehe..ni sume sebab aritu tengok citer 'Abang Jamie' -Pukka Tukka kat tivi tu..MaMa dia memang camtu..dia kalu sebut 'Abang Jamie Oliver' dia tu mesti sengih sorang-sorang hehehe


Ni lah hasilnye..sebenarnya MaMa tu dia nak menunjuk-nunjuk bekas PyReX Bakeware dia tu hihihi..nanti tak delah PaPa kata beli bekas je pandai..tak pakai pun..

EEii...Mesti kek cokelat ni dah tak sabar-sabar nak kena curah dengan sos cekelat. Sos ni pun 'Abang Jamie' punya resepi hehehe....
Lepas upacara mencurah sos cekelat..apalaga..upacara tiup2 lilin bermula hehehe...

tengok BuBu tu..sampai terbeliak mata tengok lilin tu...

Mata BuBu tak lepas dari tengok kek tu...dia takut kek tu hilang kalu dia tak tengok agaknye hehehe...



Haaa...inilah hasilnye bila di belah-belah..nampak macam kureng sket la..tapi rasa dia sedappp ohhhh ( ye la sape lagi nk puji kalu bukan diri sendirik ye dak...hehehe)


So itulah serba sedikit agenda BuBu masa father's day dulu...
To PaPa:
We luv u sooo mucho mucho munchkin munchkin ote...

A tribute to our HeRo

Ini je yang mama sempat buat untuk PaPa for our 2nd Father's Day celebration (tu lah MaMa, sape suruh buat pukul 11.30 malam before father's day..kan dah ala-ala tak va-va-voom gitu presentation ni)



Okla..utk next year punya presentation, MaMa start dari sekarang..ok??hehehe




video

Kalau nak tengok kat YouTube pun buleh..sila tengok kat sini...jangan lupa pasang speaker kuat-kuat...

Tapi jangan nangis tau..shame-shame nanti BuBu tengok hihihi

Jun 9, 2009

BuBu The Ju On (gulp!!!...)

Ada satu pagi weekend tu, ketika MaMa& PaPa tgh best2 titun, BuBu is very good girl pasal woke up No.1st in the family..aparaa MaMa ni… sapa nak buat breakfast kalu MaMa bangun lambat…


Ini takleh jadi ni BuBu cakap, kena do samthing ni..hah..BuBu ada satu idea. Snow!! Snow!! Snow!!!.... BuBu amik sebotol bedak Pureen tu, pastu BuBu pun apa lagi..taburla atas katil.. Snow!! Snow!! Snow!!!.... macam dalam TV la MaMa… sambil sapu kat muka BuBu, kat MaMa, kat PaPa yang tengah syok titun tu..baru sumer orang cantik..


Tengok..BuBu berjaya menukar kaler pink baju and seluar BuBu kepada kaler putih…

Tengok pipiku..cantik kannnn…


HuHuHuHu…okla okla..BuBu gi basuh sendiri ye kat bilik air… Apa salah BuBu MaMa?.....


Jun 8, 2009

BuBu & BuBBles

Siri BuBu and the swimming pool datang lagi..kali ini dengan lebih aksi-aksi menarik hihihi..Haa kali ni BuBu dah sopan sket, nak pakai simsuit dah kalau nak mandi pool..
Sekarang kalau weekend, dah jadik macam rutin plak mesti ada satu petang PaPa and/or MaMa buat upacara simming pool untuk BuBu..ni mesti malas nak bawak BuBu jalan-jalan ni...


Takpelah, simming pool pun simming pool la...asalkan BuBu boleh happy happy dengan MaMa n PaPa...tapi kali ni PaPa takde sebab dia ada kurus...ehh salah kursus..
So lifeguard/poolguard/camerawoman/tukang letak bubble/tukang simbah air for the day is MaMa....macam mana MaMa tak penat huhuhuu...



For this time, MaMa nak cuba satu trick masa amik gambar BuBu..sebabnye BuBu ni kalu nak amik gambar dia akan kata "enyum...enyum..(sambil teleng-teleng kepala)..macam mana nak cantik ni kalu sumer gambor teleng kepala je..nak gak gambar kepala straight....
Kalu orang putih kata "Cheeseeeeee"...MaMa kena suruh BuBu cakap 'Ceriaaaaaa'...tu Channel faveret BuBu sampai MaMa pun takleh nak tgk channel lain satu ari suntuk...

BuBu pun cakap "E i YAAAAAAAAA".....YEs.....trick MaMa menjadik...

Dan menjadik lagi....


Ala..ala..ala anak dara MaMa ni dah besar dah..macam muka MaMa plak tgk skali skala hihihih...Ohh maknanye MaMa pun kiut macam ni lah masa kecik2 dulu ye nenek.....(CIk Aan ngan Aunty Sue jgn manyak cakap ye..korang takde lagi masa tu...)

BuBu dah boring asyik posing je...rasa macam nak buat aktiviti lain plak...adaka dlm byk2 aktiviti..aktiviti gigit pelampung gak yg dia nk buat...


Yang gambar bawah ni BuBU nak dedikasi khas untuk MB Selangor hihi.."Atuk..atuk.....tima kasih la sebab bagi air free kat BuBu..sebab tu BuBu boleh main simming pool ni dengan rakusnyer"..muahahahha....

Tapi dalam comel-comel...behave-behave...ada jugak aksi noty BuBu..yelah kalu tak noty tu takdelah nama BuBu kan hihihihi..MaMa pun tak tau macam mana dia boleh capture gambor ni and at the same time jadik lifeguard....

Kawan-kawan jangan ikut aksi BuBu ni tau..org baring atas tilam, dia nk baring dalam pool plak..adoiiii fenin...fenin....

Jun 7, 2009

Little Doc in the House...

Ohh skarang ni BuBu suka main berlakon-berlakon..macam MaMa dia hihihi

Ini adalah salah satu kelas lakonan BuBu iaitu menjadi Doktor..tu nak ikut jejak langkah Mak Long dia ke tu....bagus nak..bagus...belum 2 tahun dah tau cita-cita nak jadi apa ye hihihi..


Mainan stetoskop ni courtesy of Aunty Sue..ada lagi barang-barang lain dari set doktor-doktor tu tapi macam biasa lah akan di sepah-sepahkan oleh BuBu sampai MaMa pun dah tak larat nak simpan..




Erm..masalahnye..ni nape doktor check diri sendirik ni...misi takde ke nak tolong?? heheh..siap dgn tutup mata lagi tu..khusyuk betul doktor kecik ni buat self-medical checkup....

Anyway..tima kacih kat aunty sue atas tajaan menan doktor-doktor BuBu ni..lain kali buleh taja ada satu patung MaMamen yang nak dekat sama besar ngan BuBu..ada aritu BuBu nampak kat JUSCO masa jalan2...ada...nanti BuBU tunjuk kat aunty sue deh hehehhhee...




Updates Please......

Ohh sudah beberapa purnama mama tidak meng'update' blog BuBu ni..mesti BuBu marah hihihi..
Cik Aan pun dah komplen..ada sorang dua kawan MaMa yg rajin jenguk blog BuBu pun dah komplen..
ngape lama tak update????

MaMa bizi bizi like a bee sebulan dua ni dan akan continue membizikan diri lagi dan lagi dan lagi untuk beberapa bulan yang akan datang..Nak buat camne nak..mama ni cari rezeki keje ngan orang...kalu mama sendirik jadi CEO, mama akan buat KPI bulanan update blog seminggu sekali, buleh hehehe...

OKlah kepada cik aan ngan aunty sue peminat mati keras BuBu (die hard fans hihihi), tunggulah kemunculan entry terbaru BuBu ote...mama nok buat ah ni...ni tgh buat ah ni...sabor..sabor...

May 6, 2009

Hot Babe on a Hot Day

Pada satu petang Ahad yang panas, PaPa came up with an idea.
BuBU..BuBU nk mandi swimming pool tak?
BuBu pun angguk-angguk (macamlah paham hihih)

PaPa tengok2 dalam playroom BuBU, ada sebijik pool yang penuh dengan bola warna-warni..Sebenarnya pool tu not intended to be a swimming pool pun, tapi untuk merealisasikan impian BuBu (read: PaPa..hehehe), it was turned into a makeshift swimming pool.

So PaPa pun set up kan swimming pool tu kat porch keta. Untuk menambah ciri-ciri keselamatan, MaMa letak alas bathtub BuBu tu so takde lah lantai ‘swimming pool’ tu licin sangat….MaMa kata SAFETY FIRST ok..


Tapi ini BuBu sangat noty..Mula-mula taknak pakai spender..aik mana buleh mandi tak pakai apa2 BuBu..kita ni hidup bermasyarakat. Kang dipandang serong oleh masyarakat…pastu mama buat kuar swimming suit, mana tau tgk warna-warni macam tu BuBu nak pakai..errmmm taknak pakai jugak…Aikk ini budak sangat noty pada petang Ahad itu.MaMa n PaPa terpaksa menggunakan segala pujuk rayu tipu muslihat yang ada..akhirnya berkat kesabaran PaPa, BuBu nak jugak pakai spender….spender je pun spender lah BuBu, asal not in your birthday suit sudah hehehee…


Tapi dah pakai spender pun noty jugak..PaPa main-main dengan waterhose..BuBu nak wat eksperimen kadar klorin yang ada dalam air paip tu..

Tak cukup dengan tu, nk test lagi adakah kadar klorin tu cukup untuk membersihkan kekotoran dalam telinga BuBu ni huhuhuhu


Kesimpulannya, we had a very wonderful Sunday afternoon….So it doesn’t necessarily have to be outside kan PaPa…kat our own yard pun we can have a blast of wonderful time..as long as we are together… (rumah tu ada yard ke MaMa BuBu ooiii hahahahahh)

MaMa love PaPa BuBu n BuBu sooooo much…

Apr 26, 2009

Krazy about Ketchup

Hari weekend tu sekali, BuBu kuar jalan-jalan temankan MaMa n PaPa shoppingkan baju and suar BuBu hehehe..Pastu dah lama-lama pilih-pilih baju tak sudah-sudah..BuBu pun lapar, BuBu pun mengamok..Hehehe nampaknye strategy menjadik..MaMa terus membuat kesimpulan apa baju n suar nak beli, PaPa bayarkan pastu terus pegi ke tempat makan yang paling dekat hehheheh..

Jenguk punya jenguk hmm makan kat McD pun ote jugak la..So kita pegi makan kat sana la..
MaMa pesankan chicken porridge for BuBu..tapi kan BuBu dah besar la MaMa..BuBu pun nak makan yang MaMa n PaPa makan tu..ala yang kuning-kuning yang panjang-panjang tu..

Nampak macam syiok je bila PaPa n MaMa makan benda kuning panjang itu..MaMa pun bagi satu kat BuBu..MaMa kata benda ni nama fries..tapi banyak garam tau...so BuBU taklehla makan banyak sangat..

BuBu makan la benda fries tu..pastu BuBu tengok MaMa n PaPa dia makan benda fries tapi dia ada cicah-cicah benda merah plak...aikk ini macam tarak buleh jadi..BuBU pun nak jugak..alang-alang bagi, biarlah bagi complete set kan..

MaMa kata BuBu takleh makan benda merah yang MaMa n PaPa makan tu.Yang tu pedas, sos cili.nanti bubu sakit peyut...so MaMA kata dia gantikan dengan tomato ketchup...ermm tapi kan MaMa kalu kat umah kicap tu warna itam..apsal kat McD ni kicap warna merah plak..ni kicap orang putih ye MaMa..

MaMa kata ini sos tomato la..ataupun tomato ketchup..bukan kicap...ohhh barulah paham ye..ketchup ini ada rasa masam-masam MaMa kata..MaMa suruh BuBu rasa sikit dulu...




OK, here goes my first taste of ketchup...



OOhhhhhh sebenarnya ketchup masam ini sedap rupanya..BuBU cicah lagi...



Dan cicah lagi..dan cicah lagi...sampai MaMa heran apsal fries BuBu tak habis-habis ni tapi tengok gaya cicahnye bukan main lagi..




Rupa-rupanya anak mama ni dia makan ketchup saja..cicah n makan cicah n makan. Fries tu takde nye dia nak makan, tak luak pun kalau MaMa n PaPa tak paksa makan fries tu..tapi dengan ketchup siap nak bertambah lagi..tapi MaMa kata tak leh makan banyak2..nanti sakit peyut....
BuBu sungguh teruja dengan 'perasaan' BuBU pada hari itu..dapat makan ketchup dengan jayanye...itulah pengalaman pertama BuBu dengan Ketchup...

Mar 29, 2009

MaMa's 1st Pressure Cooker Meal

Sebenarnya dah lama budak pressure cooker ni 'menyorok' dalam stor dapur MaMa hehe..maklumle kekonon nak cari resepi yang mencabar minda la tu baru berbaloi pakai periuk ni..Sebelum apa2, kita nak ucap tima kasih pada cik aan yang sudi menghangkut periuk ni dari japang naik kapatebang sampai kolumpo terussss sampai umah BuBu hehe..makasih cik aan susah-susah je hangkut kotak pressure cooker ni..tak berat kan..kan..kan..hihihi
So one fine day PaPa kata ini tak boleh jadik..itu budak periuk kena kuar dari tempat persembunyian..kalu tak sia-sia la pelaburan MaMa n PaPa macam ni..so Papa amik inisiatif pegi mencarik tulang dinasor untuk dimasak menggunakan teknologi tekanan yang canggih hihih...
Dahle baru first time nak pakai..manual plak dalam bahasa cacing kerawit (aka bahasa Japang)..aduhla...nak suruh otomen translate, otomen tengah tido plak hihih..so terpaksalah MaMa n PaPa buat stunt sendirik meng'translate'kan manual budak periuk tu berpandukan gambor-gambor dalam buku tu..nasib baik ada gambor....


Bab nak bukak pressure cooker tu MaMa memang fobia habis..walaupun tak pernah kena eksiden ke ape ke dengan budak periuk ni..tapi ontahle memang ngeri habis....dalam kepala tu imagine macam2 la..periuk meletup la..periuk terbang lekat kat siling la haha..aiseh bab imaginasi ni memang MaMa full mark la hahah...tapi takpe..dengan galakan (read: paksaan) PaPa..kita cuba la slow-slow..alhamdulillah takde insiden yang merbahaya ataupun memalukan nusa dan bangsa...


Apalaga...kita kasik close up sket kasi cik aan terliur sampai meleleh sampai ke siku hahaha..riak la tu riak...tapi mmg betul la..kalu mamak yg kedai sup kambing power tu rasa sup MaMa ni..memang konpem dia mesti nangis sebab sup kambing dia tu dah ada competitornye..ha tu riak lagi tu Mama..riak lagi..

Sudahnye...ni lah dua mangkuk sup tulang power hasil titik peluh dan daya usaha MaMa mengerjakannye dari pagi lagi..hehe..tapi bukan dua mangkuk ni je..ni kira 1/4 je lah dari overall sup tu..yang balance sape berani pegi jenguk dalam budak periuk tu tengok banyak ke tak lagi supnye hihihihi..


Posted by Picasa

Sebelum PaPa n MaMa ngapp itu sup..ada quality control auditor yang datang check hihi..bagus dia ni..penuh dengan sopan santun siap baca doa dulu sebelum buat quality check..

Tapi kalu stakat sup tulang je..mana buleh riak lebih2 dengan cik aan ye dok hahha..so untuk kita maksimakan lagi lelehan air liur cik aan tu bior sampai ke lutut..MaMa persembahkan lauk pauk sampingan untuk tatapan cik aan semoga terbawa-bawa ke alam mimpi hihihi:
  • Sup tulang power sampai ke dalam tulang
  • Lala masak pedas yang lagi sedap dari asam pedas hiihhii
  • Ikan kembung percik sampai terpercik ayaq liuq bila melihatnye
  • Kailan and carrot dengan garlic sampai terguling-guling bila makannye
Amacam cik aan riak tak riak tak?hihih...ok cik aan next trip stainless steel tefal cooker set pulok deh..nati MaMa upoh masok murtabak megi paka pressure cooker ke cik aan buleh??

Mar 26, 2009

BuBu loves Gardening..

BuBu memang 'rajin' yang amat especially bab-bab keje outdoor ni. Maklumlah tanah kat depan rumah tu adalah dalam '3 ekar', kalau BuBu tak rajin-rajin jenguk..sian tanah tu terjenguk2 tak jumpa tuan dia dah 3-4 minggu hihih..Nak harapkan MaMa hmm... orang putih kata apa..'green hand'?? Yellow hand pun mama takde tau..tengok tangan MaMa, pokok2 sume berpura-pura mati hahaha...

BuBu sedang meng'hijau'kan kebun 3 ekar MaMa

PaPa kata zaman 'recession' ni kita kena jimat sikit. Kalau biasa asyik beli je serai kat kedai, apakata kita try tanam plak. Untung-untung dapat hasilnye..So ni BuBu tengah gigih menolong PaPa n MaMa menjimatkan duit so that buleh beli mainan BuBu yang lagi canggih hehehe...buleh??

Posted by Picasa'Wahai serai sakti, cepatlah tumbuh gemuk-gemuk sket..nanti MaMa nak buat tomyam ke...paprik ke..senang sket amik je serai kat depan umah. BuBu pun buleh makan besh-besh hihih...'

Mar 6, 2009

Lost in BuBu's Translation

Yup..you read it right..bukan MaMa salah eja Lost in Translation The Movie ye..in Lost in BuBu's translation hehehe. Yelah asyik posting tempek gambor je boring gak ekk..so apakata kali ni kita posting perkataan je hihi

BuBu dah pandai membebel...tapi dia bebel bahasa German la hehehe..MaMa n PaPa boleh tangkap dalam 15% je kut makna bebelan dia tu..yg lain berterabur tak tau apa yg BuBu bebel..

So ni adalah list words yang BuBu dah pandai sebut, walaupun not completely..yang understandable oleh MaMa n PaPa

Lorry - Owrry (this is Mama's fav word)
Bus - bash
Ultraman - Memen
Thomas (si keretapi biru-merah - Thomas and Friends) - Memes
Fiffy ( her toy butterfly) - Iffy
Fish - hishh
Taman - Memmen
Bila mama sebut 'One' - BuBu continue with 'Tu', 'Ti'
Aunty Sue - Ti Su
Potpet potpet (referring to bebelan yang panjang oleh MaMa n buBu) - petpet petpet
Pampers - Pepers
Dolphina (her toy dolphin) - Nina
Bye-bye - Bai (with waving hands)
Fifi (and the flowertots - fav cartoon BuBu) - Fi
Tom Tom Bak (BuBu's fav show) - pom pom bak
Ceria (Astro Ceria) - ya ya ya
OK - ote

Tu aje yg MaMa terpikir skarang ni. nanti senang Mama update lagi..

Feb 24, 2009

BuBu and toncets series

Ok harini MaMa nak citer pasal pesen ikatan rambut anak dara MaMa yang sorang ni yang ada macam-macam pesen..MaMa dah citer sebelum ini kan kalu nak ikat rambut BuBu, hanya kakak taska dia je buleh ikat. Kalu MaMa yang ikat, hmm tgk maMa pegang sepit rambut pun BuBu dah lari keliling rumah huhuhu...



Style No.1 - Double toncets



Ikatan ini adalah 'courtesy' dari Aunty Sue sebelum kami kuar jalan2 aritu. Tu pun lepas puas kejor BuBu keliling rumah barulah dapat ikat rambut dia walaupun tak berapa kemas. Oleh kerana kedudukan kamera yang begitu artistik sampai tersenget, toncet BuBu hanya nampak sebelah je walaupun sebenarnya ada dua belah.

Fesyen ini sesuai digayakan untuk acara jalan-jalan dan juga untuk memperlihatkan ke'cheeky'an BuBu yang memang sedia ada terserlah heheh..

Style No.2 - Pony tail senget

Gaya ini adalah untuk menunjuk-nunjuk bahawa budak BuBu ini mempunyai rambut yang sangat lebat dan banyak sampai kalu nak buat ponytail senget pun, masih ada serpihan dan lebihan rambut yang tak boleh nak di ikat dalam satu ponytail.
Fesyen ini sesuai digayakan semasa pergi ke Giant atau Hypermarket 99 untuk tujuan pembelian susu dan pampers BuBu sahaja. Kalau nak beli benda2 lain, sila gayakan fesyen rambut yang lain ye..
Style 3: Favourite Double Toncets



Gaya rambut yang ini pulak merupakan ikatan favourite MaMa n PaPa kerana menyerlahkan lagi rupa kenakalan BuBu. Stail ini serupa dengan Stail 1 iaitu 'Double Toncets' tetapi dirapikan oleh penggaya rambut yang berbeza. Sebab tulah kalau kita boleh tengok style 1 tu adalah gaya double toncets bersepah, tapi untuk style ini ikatannya begitu kemas dan teratur sebab BuBu dengan rela hatinya menyerahkan rambutnye untuk distailkan oleh stylist taska..
Gaya ini sesuai untuk digayakan semasa bermain slide dan see-saw (congek-canggung dlm bahasa trg kita).. di taman permainan di depan rumah BuBu itu...Kalau nak main buaian, kena pakai ikatan style seperti No.4...
Style 4: Lipatan bersepah



Stail ini sesuai semasa BuBu nak membuat aktiviti fizikal yang mencabar tetapi masih boleh nampak keayuannya. Contoh aktiviti adalah seperti bermain buaian (ikatan ini boleh menghalang angin dari membuat sepahan rambut maksimum), berebut basikal dengan anak jiran depan rumah, mahupun berlari-lari ke arah Mama atau Papa kerana perasan dikejar oleh Molly, kucing montok di kawasan kejiranan kami tu..
Nota: aksesori sepit rambut perlu disediakan oleh pihak penaja untuk stail rambut ini...
Style 5: Ikat dan Lipat




Walaupun menampakkan stail ini macam susah je nak buat, sebenarnya konsepnya amatlah mudah..kita ikat double toncets dulu, kemudian kita lipat rambut tu masuk dalam gegelung double toncet tu..ada paham??hehe mama pun tak berapa paham hahahah..
Stail ini amat sesuai digayakan untuk memperlihatkan keayuan BuBu semasa membeli - belah di shopping complex terkemuka di Lembah Kelang...kerana ini boleh menampakkan 'gracefulness' pwincess toing-toing sambil membeli baju pinky kelip-kelip hihihihi...
Style 6: Toncets beratur



Ini adalah inovasi terbaru hasil dari kreativiti kakak-kakak Taska BuBu..akan tetapi MaMa suspect kakak Taska ni sebenarnya cuba meniru gaya rambut kartun feveret BuBu iaitu Sunny from JimJam and Sunny..
Gaya rambut ini sesuai untuk sesi BuBu bermain mainan berbentuk kemaskulinan di dalam rumah..iaitu koleksi Thomas si keretapi merah ...jangan tak tau..BuBu dah ada koleksi Thomas tau..ye..ye MaMa tau BuBu tu gegirl....yelah nanti mama beli menan Barbie..boleh dia tumpang Thomas pegi skolah..hmm nak selit Thomas jugak tu...

Feb 22, 2009

BuBu's newly painted living room..revealed

Akhirnya MaMa berjaya jugak nak meng'reveal'lan the final product of hasil titik peluh ketekunan MaMa n PaPa mengecat living room haritu hihihi..Sumenya tq to PaPa and BuBu? yang bertungkus lumus mengemas living room rumah kita untuk tatapan umum..

Pandangan senget

Ohh lihatlah donia hahahha...cahaya hijau berkilau-kilauan memancar-mancar dari dinding living room BuBu (ini adalah ayat perasaan MaMa yang terlampau)...


Pandangan depan yang kurang senget


Pandangan senget dari kiri

Akhirnya MaMa BuBu berjaya mengubah dan member 'warna' pada dinding selain dari warna beige yang boring ihsan dari developer rumah BuBu... So what is our next wall colour creation project MaMa??

Dinding tu sayang plak nak paku2 letak gambar..


So diharap dengan paparan kali ini dapat memuaskan mata Cik Aan nun jauh di japang..MaMa tau Cik Ann mesti ada kutukan membina punye untuk dinding MaMa ni hehehe..


Feb 16, 2009

Home Makeover - Living Room Edition

Pada cuti Hari Raya Cina yang lepas (yess...cuti yg panjang tu), MaMa n PaPa decided to realize one of their dreams..iaitu mengecat 'feature wall' di living room (chewahh...feature wall la konon..kalu takde Eric leong, tak kenalnye feature-feature wall nih heheh)..



So setelah MaMa n Papa pegi memborong cat di Kedai Ah Keong sejurus sebelum dia tutup kedai utk Makan Besar dia tu, the nexrt morning PaPa n MaMa dengan bersemangatnya nak memulakan project DIY home makeover living room edition tu.

Ohh..jangan lupakan BuBu..cAmne nk ngecat rumah kalau BuBu takde distractionnya..Ye jawapannya kita import nanny sementara dari Shah Alam heheh iaitu Aunty Sue....


BuBu bersama Nanny sementaranya (sori aunty sue..this is the best shot of you of the day hihihi)




So armed with paints, rollers, paintbrushes, old sweatshirts, and gloves, MaMa n Papa memulakan niat murni mereka untuk memartabatkan lagi living room rumah kita..Go Mama Go...

Mama n Papa in Action


Rupanya susah jugak keje ngecat mengecat ni ye..ingatkan kejap je..rupanya makan lebih sehari gak ye..(dicampur dengan rengekan buBu nak join team ngecat ni..)


BuBu dah melakukan banyak aktiviti sosial dengan Aunty Sue pun MaMa n PaPa tak habis2 lagi ngecat ni..SAlah satu aktivit sosial BuBu pada hari itu ialah mengukur kadar kecomotan yang boleh ditanggalkan oleh detergent dengan membuat kotoran-kotoran degil di baju BuBu dengan bantuan satu makanan yg berwarna coklat manis yang sangat sedap rasanya....


BuBu sedang mengetest kadar kesabaran MaMa menengok kecomotan baju BuBu


Ohh nampaknya Mama tak begitu heran dengan kadar kecomotan yang beliau harus hadapi dengan Encik Mesin Basuh itu kerana dia sedang rakus mengecat dinding rumah dengan cik Papa..sampai BuBu tertitun tal habis2 lagi diaorg mengecat



Anak pengecat rumah yang terbiar..hehehe..


BuBu dan mangun tido..MaMa mandikan BuBu dan salin Baju baru..dah lunch sume...tetiba BuBu tertengok satu benda ajaib...benda ni tak penah ada pun sebelum ni..nampak macam mainan...tapi kenapa PaPa n MaMa pun main jugak..Benda ni tinggi..bertingkat-tingkat..sangatlah exciting BuBu menengoknye...


BuBu excited..



Issh..takleh jadi ni..takkan diaorg je boleh main, BuBu takleh main..ni kena pakai taktik kuasa rengekan gumpalan awan peringkat ke-18 ni..


BuBu cuba mendapatkan perhatian penaja mainan..


Rengek punya rengek..penaja pun cair la..bagilah main 'mainan' ni sekejap dengan pengawasan yang cukup ketat dari MaMa..Ye..inilah gambar anak dara cik PaPa yang tak kesah dan tak heran dengan had umur minimum 'mainan' yang dia nak main ni..Hmmm cik BuBu cik BuBU..bagusla prektis lagi ye..nanti kalau bulb lampu tu dah 'kaput', buleh la tlg gantikan hehehe



Cik BuBu..Cik BuBu..



(untuk makluman, BuBu dah berjaya panjat 'mainan' tu sampai 2 anak tangga yg paling tinggi..tapi atas sebab-sebab keselamatan dan 'volume' suara MaMa yg maksimum, gambar aksi tersebut tak dapat dirakamkan)

Oh ya..gambor keseluruhan dinding ijau umah BuBu yang cantik berkilauan tu masih tak dapat dipaparkan atas sebab-sebab keselamatan (read: ke'semak'an yang melampau) hahaha...